.
Mp Action

Pelisääntöjä tälle sähköpostilistalle...
http://lists.oulu.fi/mailman/listinfo/mpaction/
Päivitetty 11. joulukuuta 2000

[Lyhyesti | Liittyminen ja eroaminen | Käytöstavat | Liitetiedostoista | Arkisto]

Tämä dokumentti on luotu, jotta kaikilla <mpaction@lists.oulu.fi>:n käyttäjillä olisi mukava ja helppo olla listalla mukana. Tämä on ohje. Ei sääntö. Eikä ohjesääntö.

Listalla on uusi kotivisu osoitteessa: http://lists.oulu.fi/mailman/listinfo/mpaction/ Tämä sivu poistuu käytöstä vähitellen.


Go to the top of this page Mikä on Mp Action?

Mp Action-lista on perustettu järjestötason tiedottamista varten, lista ei ole keskustelutaulu tai vieraskirja. Listaa käytetään moottoripyöriin liittyvien laki- ja järjestöasioiden tiedottamiseen. Tällä hetkellä listalla liikkuu muutama posti viikossa, suurin osa tiedotuksesta ja kommunikoinnista hoidetaan sfnet.harrastus.mp-uutisryhmän kautta.

Listan käyttö lyhyesti

Listan osoite on <mpaction@lists.oulu.fi>. Eli sähköpostia lähetetään suoraan tuohon mpaction osoitteeseen silloin kun halutaan jakaa viesti kaikkien muiden listallaolijoiden kanssa (noin 300 motoristivaikuttajaa keväällä 2000).

Listan ylläpidollinen osoite on <majordomo@lists.oulu.fi>. Majordomolle lähetetään sähköpostia kun halutaan liittyä tai poistua listalta (esim. loman ajaksi) tai halutaan selvittää keitä muita listalla on.

Sekä majordomo että mpaction tunnuksia hoitelee lists.oulu.fi -palvelin joka on ns. sähköpostirobotti. Listan omistajana (ja "piällysmiähenä") toimii toistaiseksi Santtu Ahonen <stu@compart.fi>. Tämä listan kuvausdokumentti löytyy osoitteesta http://www.bajahill.net/mpaction.html

Listalle lähetetyjä posteja voi lukea Mp Actionin Arkistosta osoiteessa http://www.bajahill.net/mpaction-arkisto.cgi. Arkisto toimii automaagisesti ja se on aloitettu 31.5.2000, tuota vanhempia viestejä ei ole arkistoitu keskitetysti mihinkään. Ainoastaan aidosti listalle liittyneet käyttäjät voivat lähetää Mp Action-viestejä.


Go to the top of this page Liittyminen ja eroaminen

Listalle voi kuka tahansa liittyä ja listalta voi koska tahansa erota. Mukaan pääsee lähettämällä majordomolle <majordomo@lists.oulu.fi> viestin:

Eli viestikentässä (Message) on vain tuo yllämainittu. Otsikkona (Subject) ei tarvitse olla mitään. Majordomo vastaa sinulle vahvistusavaimen kanssa ja pyytää lähettämään ko. vahvistusavaimen takaisin osoitteeseen <confirm@lists.oulu.fi>.

Tällä sählingillä voimme varmistaa tilaajan osoitteen "aitouden". Tämä on yleinen käytäntö internetissä ja tarkoituksena on estää ns. listapommin teko eli se, että joku lisää pilailu- tai vanhingoittamistarkoitukessa pahaa aavistamattoman käyttäjän osoitteen vaikka 100 postilistalle joilla jokaisella välitetään vähintään 50 viestiä päivässä...

Listalta eroaminen tapahtuu vastaavasti "unsubscribe"-komennon avulla. Huomaa, että tilattaessa listaa lähetystietojesi on oltava ns. aitoja eli kaikki "removethis" ja "nospam" hörhötys pois.

Listan ylläpito varaa oikeuden tarpeen vaatiessa poistaa listalta häiriköivät, osoitteensa vaihtaneet tai muuten vain lomailevat (ja automaattisen vastauksen päälle jättäneet) käyttäjät.


Go to the top of this page Netiketti ja käytöstavat listalla

FUNET:in (http://www.funet.fi/) sääntöjen vastainen toiminta listalla on kiellettyä. Tämä tarkoittaa, että mm. liitetiedostot ovat pannassa (jakamiseen on fiksumpiakin tapoja), kaupallinen tai laiton toiminta ei ole sallittua, ketjukirjeet kuuluvat muualle ja ylimääräiset (aiheesta pudonneet) pulinat hoidetaan joko suoralla sähköpostilla tai sitten internetin uutisissa "sfnet.harrastus.mp" (suositeltavaa).

Pidäthän mielessä, että listaa ylläpidetään vapaaehtoisvoimin muun toimen ohella, huonosti käyttäytyvä lista saa äkkiä lähtöpassit...

Lisäinformaatiota netiketistä ja ylipäätään internetin pelisäännöistä mm. seuraavista lähteistä:

http://www.nixu.fi/~kiravuo/etiketti/ (Suomeksi)
http://www.uku.fi/verkkopalvelu/uutiset.html (Suomeksi)
http://www.csc.fi/suomi/funet/listat.html (Suomeksi)
http://www.csc.fi/suomi/funet/newssivu2.html (Suomeksi)
http://www.bajahill.net/s-h-m-FAQ.html (Suomeksi)
http://www.compart.fi/stu/netiket.txt (English)

Go to the top of this page Liitetiedostoista ja postilistoista tarkemmin

Postituslistoilla liitetiedostot ovat kiellettyjä. Jos haluat välittää kuvan tai paljon ja pitkästi tekstiä lähetä pelkkä verkko-osoite (esim. ftp- tai http- eli www-osoite) mistä kuvan tai tarinasi voi hakea katsottavaksi.

Jos lähetetty Word liitetiedosto on 12288:n tavun kokoinen on sama pelkkänä tekstinä noin 2050:n tavun kokoinen eli noin 6 kertaa pienempi (Wordin tuntien tiedostojen kokoero voi helposti olla satakertainen). Kun viesti lähtee listapalvelimelle ko. palvelin tekee siitä esim. sata kopiota sadalle eri käyttäjälle, eli liitteenä meni noin 12 Mt tavaraa, pelkkänä tekstinä vain noin 2 Mt. Tämä onkin jo huomattava ero, kaikki jotka ovat internetistä jotain downloadanneet tietävät tämän (esim. tunti tai 5 minuuttia). Ja sitten ihmetellään verkon hitautta?

Jos kaikki käyttäjät antaisivat piut paut säännöille ja lähettäisivät asiansa liitetiedostona olisi esim. 100 viestiä tunnissa käsittelevä listapalvelin täysin käyttökelvoton. MpActionin käyttämä lists.oulu.fi käsittelee parhaimmillaan (käsittääkseni) toista tuhatta viestiä tunnissa.

Tämän verkko-ongelman lisäksi voi laskea vastaanottajien vaivan verrattuna lähettäjän vaivaan. Jos lähettäjä ei viitsi käyttää ylimääräistä 5 minuuttia viestin muotoilemiseen vaan esim. lähettää asiansa vaivattomasti liitetiedostona voidaan laskeskella 100 käyttäjän lukemiseen kulutettua aikaa ja vaivaa joka Wordin käynnistämisineen ylittää tuon 5 minuuttia moninverroin. Eli lause "minä säästän aikaa" jatkuu "ja tuhlaan tuhottomasti muiden aikaa", tämä on ainakin hyvä tiedostaa ennekuin lähettää mitään minnekään vaikka "Send"-napin painaminen onkin helppoa.

Pitää myös huomioida, että joukossa on paljon yliopistojen, MAC ja muiden ei-Word-yhteensopivien ympäristöjen käyttäjiä joilta koko viesti menee ohi suun koska he eivät voi lukea ko. formaattia. Miksi kirjoittaa tientahtoen jossain formaatissa jos kaikki eivät sitä voi kuitenkaan lukea? Vastaukseksi ei kelpaa että päivittäköön systeeminsä, saahan teilläkin ajella muilla kuin uusiman vuosimallin mersuilla.© April 2000 / Stu