sfnet.harrastus.mp - moottoripyöräily
Frequently Asked Questions eli Usein Kysytyt Kysymykset
Uusin versio: http://www.bajahill.net/s-h-m-FAQ.html
Mirror: http://www.heinola.org/s-h-m-FAQ.html
Mirror: http://shm-faq.xunil.fi/
Tämä osa päivitetty 31. tammikuuta 2005
========================================================================
«¬
2.1 Pitääkö moottoripyörän käyttää parkkikiekkoa?28 a §. (V:1.11.1990 L, A:7.9.1990, SK:843/1990) Pysäköintikiekon käyttövelvollisuus. Jos pysäköinnin enimmäisaikaa on liikennemerkein rajoitettu, autoa ei saa pysäköidä ilman pysäköintikiekkoa, jos kunta on päättänyt ottaa pysäköintikiekon käyttöön kunnan alueella. Kiekkoa ei kuitenkaan käytetä maksullisella pysäköintipaikalla ja pysäköintikiekon käyttövelvollisuus on liikennemerkein osoitettava.
Pysäköintikiekko on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvään paikkaan autossa ja siihen on merkittävä saapumisaika siten kuin liikenneministeriö tarkemmin määrää.
Liikenneministeriö antaa myös muut tarkemmat määräykset pysäköintikiekosta ja sen käyttövelvollisuudesta.
Tero Ahlqvist kirjoitteli vastauksen:
Lukekaa parkkikiekon takaa, josta ainakin niissa paksuissa malleissa loytyy ote lakitekstista. Siina puhutaan _autosta_ ei siis _moottoriajoneuvosta_
Moottoripyora ei tarvitse, eika ole Suomessa koskaan tarvinnut parkkikiekkoa. Jos lappu tulee, vedotkaa lakitekstiin pysakointivalvontaviranomaiselle. Jos eivat ota lappua takaisin, niin tulee rosikseen menon vaiva.
En tieda, onko ennakkotapauksia, mutta kysyin tata joskus tuomariystavaltani, joka kommentoi samaa. Eli tassa kohtaa lainsaadantavaiheessa joku on kayttanyt maalaisjarkea.
Jos kerran ei hyvaksyta kuin virallinen malli (ei siis joissain maissa kaytettavia lasiin liimattavia juttuja) kiekosta, niin miten laitat sen mopoon niin, ettei sita varasteta, tai joku ohikulkija kettuillakseen vaihda sulle sakkoaikaa? Vrt. parkkilipuke, joku voisi vaatia sua kuljettamaan kiekkoa povarissa...
Vaikka mp:llä ei ole parkkikiekkopakkoa pysäköinnin aikarajoitukset pätevät. Pysäköintiä kiekotta valvottaneen venttiiilien asennoista kuten ennenvanhaan.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.2.1 Kolikkopaikat
Yhteen kolikkoruutuun saa parkkeerata niin monta ajoneuvoa kuin mahtuu, jos rahat loppuvat saavat kaikki ko. ruudussa pysäköivät sakon.
Autojen väliin pysäköinti eli jonkun jo maksamaan ruutuun änkeminen on siten autoilijoiden silmissä loisimista eikä se ainakaan paranna motoristien imagoa. Ja jos autoilija jättää kolikot laittamatta myös sinä saat sakot.
Toinen asian on, että autojen väliin pysäköitäessä antaudut melkoiseen vaaraan pyörän kaatumisen suhteen, autoissa kun ei usein tunnu olevan peilejä lainkaan.
Saanko parkkeerata monta moottoripyörää samaan ruutuun?
Kyllä, yhdessä ruudussa saa asetusten mukaan olla useita ajoneuvoja. Ajoneuvojen osat eivät saa ylittää ruutua ja jos kolikot loppuvat saavat kaikki ko. ruudussa pysäköineet sakot.
Missä tästä säädetään?
Kolikkopysäköinnistä säädetään Tieliikennelaissa (26 §, 27 §, 28 § ja 105 §) sekä liikennemerkkien osalta Tieliikenneasetuksessa.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.2.2 Ennakkomaksulaitteet ja -liput
Mp:n ei tarvitse käyttää kumpaakaan, ennakkomaksua käsittelevä asetus koskee toistaiseksi vain autoja.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.2.3 Lippuautomaatit ja -paikat
Nyt kyllä jurppii. En uskonut, ennenkuin itse näin. Sain sakot Tampereella, kun joku "nussi" pysäköintilippuni. Todista siinä sitten, että olet lipun ostanut.
Ei kyllä yhtään lohduta se, että kantamalla lipuketta mukanaan voi maksun välttää. Lipukkeen kanssa kun joutuu menemään sitten jälkeenpäin rutisemaan. Miksi näin vaikeaa? Tuntuu siltä, niinkuin tahallisesti haluttaisi poistaa motoristit katukuvasta ja liikennettä tukkiva auto sen tilalle.
Kari Välimaki vastaili:
Jos sama tapahtuu vielä uudelleen niin jää sinne parkkipaikalle odottelemaan kunnes näet jonkun tulevan autolleen. Kerjää sitten häneltä lippu (tai maksa vaikka kymppi jos ei se muuten siitä luovu) ja käy sen kanssa selittämässä. Tämähän ei tietenkään poista pysäköintiin liittyvää epäkohtaa mutta säästää vahingon sattuessa rahaa.
Käytäntö vaihtelee kaupungettain. Muutamassa kaupungissa kelpaa se lipun muistiosa mopossa ja itse lippuosa taskussa (siis toisinpäin kuin autossa). Jos lippu "häviää" pyörästä voi sen varsinaisen lipun avulla "mitätöidä" sakon.
Tästä on kyselty ohjeita aina liikenneministeriötä myöten (kevät 1998), lm:n vastaus oli "ei kuulu lm:lle vaan paikkojen omistajille eli kaupungille". Menettely mp:n osalta vaihtelee kaupungeittain joten turvallisinta on jättää pyörä paikalle jossa ei tarvita parkkilippua.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.3 Saako motoristi ajaa päin punaisia?
Ylikomisario #nimi#poistettu#
Tero Ahlqvist kirjoitteli:
Ei ne poliisit muuten mitaan tieda. Tai eivat uskalla antaa lupaa lain rikkomiseen. Odotin kerran kolmet liikennevalot kaantyakseni vasemmalle, mutta eivat reagoineet mopoon, eika kukaan muukaan tullut samalle kaistalle, joten siinahan seisoin.
Syy, miksen mennyt siita oli, etta juuri edessani risteyksen toisella puolella kolme poliisia ratsasi vanhan Transitin perakarrya. Siita sain ajatuksen, kun valot olivat suoraan vihreat, singahdin poliisien luokse kysymaan neuvoa. Kysyin, mita pitaa tehda, kun on yo, kyllastyy odottamaan aamun toihinmenijoita, ja valot vaan eivat vaihdu?
Kysyin, saanko kaantya valoista huolimatta erityista varovaisuutta noudattaen, jos risteys on tyhja, ja suoraan menevilla olisi vihrea? Vastaus: EI, se on lain rikkomista, eika me anneta sulle lupaa lain rikkomiseen ja piste.
Kysyin, mita pitaa tehda, ja he vastasivat: "Aja vaikka suoraan risteyksen yli vihreilla, tee uparit ja kaanny sitten oikealle"
En jaanyt vaittelemaan asiasta sen pidempaan, mutta jalkeenpain tuli mieleeni, etta kaantyvien kaistalta suoraan ajaminen on myos lain rikkomista. Jos olet jo ryhmitysalueella, kun oivallat ettei valot toimi, niin kiintean valkoisen viivan ylittaminen sinne suoraan ajavien kaistalle on myos lain rikkomista. Samoin peruuttaminen/pyoralta jalkautuminen ryhmitysalueella katsottaisiin liikenteen vaarantamiseksi, eli lain rikkomiseksi.
Maalaisjarki kateen siis. Siina kaistalla ollaan jumissa, ja pois ei paasta rikkomatta lakia. Kysyin asiaa eraalta Moottoripyorapoliisilta, joka sanoi, etta jos risteys on tyhja, kaanny vasemmalle. Jos taas vasemmalle ei liikennevirtojen takia paase, hivuttaudu suoraan menevien tai oikealle kaantyvien sekaan ja kay tekemassa ne uparit.
Juha Kinnunen antoi palautevinkin:
Kannatta soitaa / mailata samantien TVH:lle http://www.tielaitos.fi/paakont.htm ne jopa saattaa tehdä asialle jotain. Omakohtaisesta kokemuksesta voin kertoa että suhtautuvat hyvin asiallisesti motoristeltä tulleisiin palautteisiin.
Marko Karinkanta kirjoitti:
Yksi hyvä vaihtoehto on sammuttaa pyörä ja työntää se kylmän viileesti jalkakäytävän kautta toiselle puolelle risteystä ja taas voidaan jatkaa matkaa. Eikä pitäisi olla poliiseilla mitään valittamista.
Kari Monkala jatkoi taluttamisesta:
90-luvulla (tai silloin kun TM:ni aikanaan luin), oli moottoripyörän taluttaminen edelleen ajoneuvon kuljettamista, eikä siis sillä ole asiaa jalkakäytävälle. Taluttajalla on myös oltava kypärä päässä ja pyörässä valot päällä :)
Noin siis ennen, liekö muuttunut?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.1 Aion tuoda käytetyn mp:n Suomeen, miten homma sujuu?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.1.1 Mites käytetyn, yli 25v ja lähtömaassa customoidun maahantuonti?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.1.2 Mitä papereita esim. Saksasta tuontiin tarvitaan?
1 Fahrzeugbrief, omistajakirja
2 Fahrzeugschein, rekisteriote tai Abmeldebescheinigung fur den Fahrzeughalter, seisontailmoitus
3 Kaufvertrag, kauppakirja
4 TUV, voimassa oleva katsastus. (onkohan tämä joku eri paperi?)
5 TUV vaatimustenmukaisuustodistus
Mitä maksetaan Suomessa:
1 Katsastus
2 Kunnon tarkistus ja vaatimustenmuk... toteaminen
3 Tulli, autovero ja arvonlisävero (määrä selviää yhdellä puhelinsoitolla)
4 Rekisteröinti
Tietääkseni tulli ja verot maksetaan tullikamarille ja katsastukseen liittyvät katsastuskonttorille. Kommentoikaa ihmeessä jos jotain puuttuu!
Sama paperi eri kielillä: "vaatimustenmukaisuustodistus hyväksytyn tyyppisarjan ajoneuvolle" eli "certificate of conformity accompanying each vechile in the series of the type which has been approved" eli "uebereinstimnungsbescheinigung fuer fahrzeuge aus der baureihe des genehmigten typs"
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.1.3 Mitä kannattaa tarkistaa ennen ostamista?
1 Löytyykö matkamittarista sekä virtalukosta EU-hyväksyntä. Merkintä on ko. laitteissa tahi EU-sertifikaatissa. Tämä on tärkeä asia, muuten fillari ei mene katsasstuksesta läpi.
2 Jos olet itse paikanpäällä niin tarkista onko matkamittaria vaihdettu eli löytyykö jälkiä vaihtotyöstä, esim: onko johtokiinnikkeitä väännelty, löytyykö itseasennettuja nippusiteitä jne ja onko kaikki mittariston kiinnotyspultit "visuaalisesti neitsyitä".
3 Kysy huoltokirjaa.
Ps. Saksalaiset pitävät pyöriään sikahyvässä kunnossa ja ovat taitavia "ruuvaajia".
Näiden lisäksi tarkista pyörä kuten mikä tahansa käytetty ajoneuvo. Ohjeita käytetyn ostoon löytyy mm. osoitteesta http://www.bajahill.net/mposto.html
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.1.4 Miten Saksasta tuonti käytännössä menee?
--
Riku Kemppainen kertoi kokemuksistaan:
Ensin vakuutusyhtiöstä vakuutustodistus (Doppelkarte) lyhytaikaiselle rekisterikilvelle (Kurztzeitkennzeichen), sitten rekisteröintipaikkaan (Strassenverkehrsamt) hakemaan lyhytaikainen (5 päivän) kilpi (mainitse, että ajoneuvo viedään ulkomaille ja poistuu siten Saksan rekisteristä, kun kilven voimassaoloaika menee umpeen), jonka jälkeen (kun kilven numero on tiedossa) takaisin vakuutusyhtiöön tekemään vakuutussopimus. Sen jälkeen voit ajaa Suomeen.
Doppelkartea hakiessasi tarvitset ajoneuvon rekisteriotteen sekä tietysti henkilöpaperit ja mahdollisesti ajokorttiakin pitää antaa kopioitavaksi.
Rekisteröintipaikkaan tarvitset ajoneuvon rekisteriotteen teknisen osan (Fahrzeugbrief) ja joko ilmoitusosan (Fahrzeugschein) tai rekisteristäpoistoilmoituksen (Abmeldebescheinigung) sekä passin. Myös kauppasopimus on hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan. Kilpi & rekisteröinti maksavat jokusen kymmenen D-markkaa.
MG jatkoi aiheesta:
Muistiinpanoihin olin kirjoittanut viraston nimeksi Straßenverkehrsamt ja karttaan paikka oli merkitty samalla nimellä. Straßenverkehrsamt = tie/katu laitos tai jotain, eli en tiedä. Nimittäin ainoat germaaniankieliset sanani opin aikoinaan Ugirilampaista: Was?, Nein!, Ich bin A.P. Nikkola. Eivät paljoa auttaneet... Yllättävän hyvin pärjäsi tuolla enklannilla, oikealla asenteella ja riittävällä määrällä olutta päivän päätteeksi. Juttu lähti luistamaan viimeistään siinä vaiheessa kun kertoi olevansa Suomesta ja aikovansa täräyttää pärrällä pohjolan perukoille. Rekisteriotteelle tuli sitten hintaa 65DEM.
Kilpipaja(t) oli tosiaan saman viraston yhteydessä. Palvelusta vielä sen verran, että kilpipajasta tarjottiin jopa työkalut lainaan kilpien kiinnittämiseksi. Siis tarjottiin. Ei niin että niitä olisi tarvinnut pyytää tai anella. Kilpi muuten maksoi 30DEM tasan joten meisselin ja lenkin lainalle jää hiukan katetta, mutta silti. Henkilökunnalla oli taas aihetta hymyyn kun kerroin tästä lähteväni ajelemaan kotia eli tuollaset 2400km...
Vakuutuksen ottamisesta vielä: Muistaakseni vakuutuksen saannin ehtona on voimassaoleva katsastus eli TÜV:n todistus. Siis muistaakseni.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.2 Paljonko on mp:n vuotuinen ajoneuvovero? Mitä eroa on ajoneuvo- ja autoverolla?
Kysymys autoveron uudelleenmaksusta on noussut esiin viime vuosien aikana ja täälläkin (s.h.m:ssä) ja wanhojen mp:den, erityisesti Harrikoiden, uudelleenverotus (1997-98) on aiheuttanut paljon hämminkiä. Lisätietoa S.H.M.FAQ kohta 2.4.7 Mitä ovat "prosentit", "prossat" ja "jyvitykset"?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.3 Miten menee muuttopyörän kohtelu?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.4 Ajattelin itse rakentaa moottoripyörän, miten rekisteröinti ja verot?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.5 Miten ne autoverojutut menikään?
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.6 Mikä on vaatimuksenmukaisuustodistus? Mistä sen saa ja mitä se maksaa?
Vaatimuksenmukaisuustodistuksella valmistaja voi kertoa ajoneuvon täytävän sen ja sen mukaiset direktiivit. Niitä seikkoja jotka ovat todistetut tällä todistuksella, ei itse katsastuksessa enää tarkasteta.
Koska ko. todistus on aika kallis, kannattaa sen käyttöä harkita. On totta että katsastusmiehet pyytävät hyvin usein tätä todistusta käytetysitä pyöristä, jopa hyvin vanhoista. Tämä kertoo vain heidän asiantuntemattomuudestaan. 1991 alkaen tuli voimaan direktiivi pakokaasupäästöistä, sitä vanhemmille pyörille ei ole ko vaatimusta eikä alle -91 malliselle ole muutenkaan mitään sellaista vaatimusta johon ko. todistusta tarvittaisiin.
Jos ollaan tarkkoja, vaatimuksenmukaisuustodistus tuli lainsäädäntöön vasta joskus - 98 ja silloinkin se oli tarkoitettu lähinnä uusille henkilöautoille. Tuohon voimaantuloon asti ajokeilla oli jonkinnäköinen tyypitysvaatimus ja sen tyyppihyväksynnän pitäisi riittää siihen vuosimalliin asti jolloin alettiin vaatimaan vaatimuksenmukaisuustodistusta (-98?) Homma on vaan rönsyillyt. AKE ei ole hoitanut kenttänsä koulutusta kunnolla. Toisaalta pitää myös huomata, että tuo todistus on joskus helppo tapa näyttää että peli täyttää vaatimukset joten on kait sillä maahantuojakin on muutaman tupakin säästänyt.
Jos suomalaisen maahantuojan hinta tai palvelu ko. todistuksen osalta on köyhälle ja lyhytpinnaiselle motoristille liikaa niin moisia todistuksia saa myös ostomasta, esim. Saksasta (kunhan on kopiot alkuperäisestä rekisteriotteesta) muutaman Euron pilkkahintaan. Tarina kertoo myös, että todistuksia kannattaa myös kysellä suoraan tehtaalta.
Niin tai näin, niin viranomainen tarkistaa todistuksen kirjoittaneen tahon oikeuden kirjoittaa ko. todistus http://www.listec.lu/ tietokannasta (database of the technical services in the EU member states having the competence to carry out the type approval testing of motor vehicles). Tästä kannasta joku voisi tietty myös tutkia keiltä ko. todistuksia kannattaisi kysellä jos kotimainen edustaja ei auta tai on hävyttömän hidas ja kallis.
Jari Kielinen kertoi vielä seuraavaa:
EU:ssa komissio on tulkinnut asioita seuraavasti:
http://europa.eu.int/eur-lex/fi/lif/dat/1996/fi_396Y0513_01.html
Kohdassa III on asiaan liittyvää:
"Valmistajien tai näiden edustajien on erityistesti toimitettava niiltä pyydettävät asiakirjat:
...
- kohtuullisin kuluin ja kohtuullisessa ajassa (ohjeellisesti pidetään kohtuullisina enintään noin 100 ecun kustannuksia ja enintään kolmen viikon toimitusaikaa)."
Sama paperi eri kielillä:
- Suomi: "vaatimustenmukaisuustodistus" eli "vaatimustenmukaisuustodistus hyväksytyn tyyppisarjan ajoneuvolle"
- Englanti: "COC" eli "certificate of conformity accompanying each vechile in the series of the type which has been approved" tai "Declaration of Conformity"
- Saksa: "uebereinstimnungsbescheinigung fuer fahrzeuge aus der baureihe des genehmigten typs" tai "konformitätserklärung" tai "EU/ECE-Bestätigung"
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.7 Mitä ovat "prosentit", "prossat" ja "jyvitykset"?
Prosentteja on itseasiassa kahdet erilaiset, näitä ei pidä sotkea toisiinsa. Ns. identiteettiprosenteilla lasketaan minkä merkkinen ja mallinen pyörä on. Identiteetti säilyy aina alkuperäisenä, jos tehtaalta lähteneistä osista vähintään 50% on tallessa. Ne toiset prosentit ovat sitten uudelleenverotuksen prosenttirajoja. Vuoden 2003 alussa voimaan tullut autoverolain muutos korjasi uudelleenverotuksen prosenttirajaksi 50% maahantuontitavasta tai -ajankohdasta riippumatta (oli käytettynä maahantuoduille 25% 1995-98 ja 33% 1998-2002).
Identiteettiprossia lasketaan siis vertaamalla alunperin tehtaalta lähteneeseen tai ensirekisteröityyn ajoneuvoyksilöön. Veroprossia taas lasketaan siitä lähtien kun ajoneuvoa on edellisen kerran autoverotettu. Homma manee sekavaksi jos ajoneuvon identiteettiprosentit ja uudelleenverotusprosentit eivät ole yhtä suuret. Tälläinen tapaus saattoi syntyä kotimaassa vuosien 1995-2002 välillä koska prosenttien raja-arvot olivat erisuuruiset. Nykyisen autoverolain aikaan tällaisiä prosenttisekasikiöitä ovat moottoripyörät, joita on muunneltu Suomen ulkopuolella ennen maahantuontia.
Asia saattaa kuullostaa sekavalta ja se on sitä. Jopa itse viranomaiset sekoilevat jatkuvasti näissä kaksissa eri prosenteissa ja on todella harvinaista nähdä rekisteriote johon prosentit olisi kirjattu oikein. Puhumattakaan että tuomioistuimet saisivat selkoa koko kuviosta. Onneksi viime vuosien epäselviä tapauksia on tuomioistuimissa tulkittu pääsääntöisesti harrastajien eduksi.
Prosenttisäännösten tarkoituksena on yksinomaan estää autoveron kiertäminen. Tätä voidaan sinänsä toki pitää hyväksyttävänä tavoitteena. Säännös on kuitenkin monilta osin ongelmallinen.
Uudelleenverotuksen 50% säännökseltä puuttuu teoreettinen pohja siinä mielessä, että moottoripyörä ei muutu uudeksi, kun sen osista vaihdetaan 50%. Tästä huolimatta autoveroa kannetaan kuten uusista moottoripyöristä.
Säännöksen soveltaminen saattaa myös johtaa verovelvollisen kannalta kohtuuttomiin tilanteisiin. Muutosprosenttien toteamiseksi laadittu jyvityssäännöstö saattaa merkitä moottoripyörän uudelleen verottamista myös entisöinnin, vahinkokunnostuksen ja tavanomaisten kuluvien osien kunnossapitotoimien johdosta. Sääntely ei tee eroa osavaihdosten syiden tai osien käyttötarkoituksen perusteella. Niin ikään sääntely ei huomioi sitä, ovatko vaihdetut osat lähtöisin jo kertaalleen verotetusta vanhasta moottoripyörästä. Näin ollen saattaa syntyä tilanne, jossa rakentelija kunnostaa vanhoja moottoripyöriä käytöstä poistetuilla mutta jo kertaalleen verotetuilla kierrätysosilla. Uudelleenverotus merkitsee tässä tilanteessa paitsi verotusta kolmanteen kertaan, myös lainsäädännön sanelemaa rajoitusta vanhojen osien uusiokäytölle.
Jyvityssäännöissä on myös paljon tulkinnanvaraisuuksia ja harrastajan on usein hankala ennakolta arvioida mikä on jonkin muutoksen lopullinen prosenttiluku. Laskentakäytännöt myös vaihtelevat eri katsastusasemien välillä. Oikeustajun kannalta tilanne, jossa korkea autovero saattaa kulloistenkin tulkintojen mukaan ennalta arvaamattomasti napsahtaa päälle ei kestä tarkastelua. Harrastajien keskuudessa tätä kutsutaankin "valtion rakentelupalkinnoksi".
Veron valvomiseksi luotu järjestelmä ei myöskään palvele liikenneturvallisuutta vaan saattaa osien vaihtamisesta johtuvan veroseuraamusuhan takia johtaa jopa päinvastaiseen lopputulokseen. Pahimmassa tapauksessa sääntely on ilmeisesti johtanut siihen, että moottoripyöräilyn turvallisuudelle ensiarvoisen tärkeitä osia, kuten jarruja, renkaita tai rungon osia ei ole voitu vaihtaa, sillä katsastusasemalla tehty ja vahvistettu prosenttilaskelma ylittyisi ja vero lankeaisi maksettavaksi.
Eduskunta hyväksyi vuoden 2003 alussa autoverolain uudistamistyön yhteydessä ponnen, jossa liikenne- ja viestintäministeriötä edellytetään muuttamaan osamuutosten jyvityssääntöjä siten, että liikenneturvallisuutta parantavia osia ja turvallisuuden kannalta välttämättömiä kulutusosia ei enää otettaisi huomioon autoverolain 3 §:n mukaisia prosenttiosuuksia laskettaessa. Tätä kirjoitettaessa muutosta ei ole tehty ja MMAF onkin tehnyt syyskuussa 2003 ministeriöön kirjallisen kyselyn, jossa tiedustellaan aikataulua näiden ns. prosenttisääntöjen muuttamiselle kuten eduskunta on edellyttänyt.
Voimassaolevat sekä vanhat prosentti- sekä jyvityssäännöt löytyy MMAF:n sivuston kautta osoitteesta http://www.mmaf.fi/
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.4.8 Miten menee tuontiosien tullausprosentit jne??
McMies (HDCF) kirjoitteli HDCF:n palstalla seuraavaa:
Ken asiaan viitsii perehtyä, voi selvittää tullin tarkan määrän seuraavasti.
1. Haetaan asianomainen kahdeksannumeroinen EY:n koodi kyseiselle tuotteelle. Moottoripyörien ja niiden osien osalta tullinimikkeitä on todellakin useampia, ne löytyvät täältä:
http://www.tulli.fi/tietoa_ja_ohjeita/cn/fi/2003/cn03fi17.pdf
2. Tarkastetaan tullin määrä syöttämällä koodi hakukoneeseen tänne:
http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarchap?Lang=FI
Yksinkertaista, eikö totta?
...johon S&S (HDCF) vastasi:
Mp-osille on siis 2 nimikettä:
8714 Nimikkeiden 8711 - 8713 kulkuneuvojen osat ja tarvikkeet
- 8714 11 - moottoripyörien (myös mopojen)
- 8714 11 - - satulat ja istuimet
- 8714 19 - - muut
Ja molempien tulliprosentti on 3,7?
Mutta muut kuin kovakumiset tiivisteet pitäkin sitten muistaa tullata erikseen ja nehän löytyvät tietenkin ryhmästä "84 YDINREAKTORIT, HÖYRYKATTILAT, KONEET JA MEKAANISET LAITTEET; NIIDEN OSAT"... Ja tulliprosentiksi rapsahtaa 1,7.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.5 Miten ne ohitussäännöt menikään? Saako kaistojen välissä ajaa?
Tieliikennelaki ja -asetus säätävät ohittamisesta pääpiirteissään seuraavaa: Etäisyys ohitettavaan ajoneuvoon on oltava "turvallinen". Jatkuva ajaminen ajokaistaviivojen päällä on kielletty. Ajoneuvon ohittaminen oikealta puolelta samaa ajokaistaa ajaen on sallittua vain jos ohitettava ajoneuvo on kääntymässä vasemmalle. Ohituskieltomerkin alueella saa ohittaa ainoastaan kääntymään ryhmittyneen ajoneuvon tai mopon tai kaksipyöräisen sivuvaunuttoman moottoripyörän. Keltaisen- tai sulkuviivan ylittäminen on kielletty eli kohdalla saa ohittaa jos ei ylitä ko. viivaa.
Eli tietyin edellytyksin "lane splitting" on sallittua, kaksi ajoneuvoa saa ajaa (ts. ei ole kiellettyä) samalla kaistalla vierekkäin.
Käytännössä voi ajaa reilua kävelyvauhtia kahden paikallaan seisovan jonon välissä. Ainakin Stadissa myös poliisimopot tekevät tätä eivätkä sinivalkoiset mondeotkaan yleensä hetku kun lipuu ohi, sakkoja on kuitenkin kirjoitettu otsikolla "jatkuva kaistaviivan päällä ajaminen".
Eri asia on, mikä on laillista ja mikä on viksua. Viksua ei ole ajaa liikkuvan autojonon vieressä, hommasta tulee eksponentiaalisesti sitä tyhmempää mitä kovempaa toinen tai molemmat autojonot liikkuvat.
Valitettavasti myös monen autoilijan mielestä jonojen välissä liikkuva mopo on lainsuojaton jonka eteneminen on estettävä tavalla tai toisella, vaikka tukkimalla yllättäen tie, avaamalla autonovi eteen viime tingassa, ojentamalla käsi ikkunasta tms. muuta yllättävää.
Tärkeintä jonojen välissä ajaessa on valppaus, autoilija ei osaa eikä voi arvata, että autojen välistä syöksyykin joku. Suomalaiset eivät kunnostaudu taustapeilien seuraamisessa. Yllättävä kaistanvaihto voi johtaa katastrofiin.
Mats Kommonen selvensi ohitussääntöjä sulkuviivan osalta:
Simple: "Oman puolen" keltaista (sulku)viivaa ei saa koskaan ylittää, oli ohituskielto tai ei, mutta ohi saa mennä vapaasti ajoneuvon ja viivan välistä (vasemmalta puolelta) jos turvallisesti mahtuu, JOS ei erillistä ohituskieltoa ole.
Varsinainen ohituskielto esitetään erillisellä liikennemerkillä, ja sen alueella saa ohittaa ainoastaan kaksipyöräisiä ja hevosvetoisia ajoneuvoja, silloinkin vain keltaisen viivan oikealla puolella pysyen (jos sellainen on; yleensä on). Traktoria ei saa ohittaa, vaikka se menisi osittain pientareella. (Moniko noudattaa?) Ohituskieltomerkin voimassaolo päättyy päättymismerkkiin tai seuraavaan (merkittyyn) risteykseen.
Keltaisen viivan tarkoitus on siis ainoastaan kieltää seikkailemasta väärällä kaistalla tienpitäjän mielestä vaarallisissa kohdissa, se ei virallisesti ottaen liity ohituskieltoon millään lailla muuten kuin käytännön syistä. Sama funktio on valkoisella yhtenäisellä viivalla, mutta se erottaa samaan suuntaan meneviä kaistoja toisistaan.
Sulkuviivasta kannattaa muistaa, että sitä ei saa osittainkaan ylittää, eli ylitystä ei lasketa renkaan kohdalta vaan ajoneuvon laitimmaisesta pisteestä (esim. ohjaustanko tai peili).
Esa K Viitala satuili seuraavaa:
Täällä päin maailmaa (Norja) tämä on laillista jopa suositeltavaakin. Ruuhkiiin jää näin ainakin yksi ajoneuvo vähemmän. Pientareella ajo ei ole laillista täälläkään, joten lane splitting on ainoa laillinen vaihtoehto.
Tyylilleni uskollisena olen käyttänyt sitä myös Suomessa. Aina hyvällä tuloksella. Sopivaa varovaisuutta noudattaen, en ole koskaan törmännyt konkreettisiin esteisiin ;-). Enkä ole jäänyt autoilijoiden mielipiteitä tiedustelemaan. Sujuvuus liikenteessä on paljon tärkeämpää kuin turha kohteliaisuus.
Lautoille ajossa lauttapojat (Norjassa) haluavat moottoripyörät autojonon eteen, jotta saavaat ohjailla pyörät (yleensä ensimmäisinä) lautoille, paikkoihin, missä ne eivät juurikaan vie autoilta tilaa.
Juha Lystilä antoi vielä seuraavia ohjeita:
Totaalisessa ruuhkassa loppujen lopuksi hyvin harvoin tapahtuu muita kuin autojen peräänajo-onnettomuuksia. Kaistavälit ovat hyvin turvallisia, kun ruuhkassa valuvat/seisovat autot liikkuvat hyvin hitaasti sivusuunnassa. Lisäksi moottoripyörä mene aivan heittämällä hyvinkin kapean näköisiin väleihin, yleensä omat hermot loppuvat ennemmin kuin tila. Ainoa vika täällä saattaa olla se että joukossa on lane-splittingiin tottumattomia autoilijoita joiden täytyy heti ottaa nitroa jos joku ajaa mopolla sitä välistä. Mitään vahinkoahan ei tapahdu ja jonokin teoriassa liikkuu vähän nopeammin kun mopot ovat sieltä seasta pois. Ns. automaissa tämä lienee enemmän kuin käytäntö ja autot antavat mukavasti tilaa jos kerkiävät.
Laskeskelin tuossa että toista tuhatta kilometriä on tullut ajeltua katkeamattomien autoletkojen välissä. Aluksi hirvitti ja nipinnapin uskalsi ajaa juoksuvauhtia lujempaa letkan välissä, kunnes muutaman kerran joku paikallinen ohitti jollain 3 metriä leveällä apinakiikulla 60-70km/h. Sitten vain perässä sisulla ajellen "jos toi mahtuu niin tätä pyörää mahtuu kaksi". Vuoden harjoittelun jälkeen kaistojen välissä ajelu ei enää eronnut mitenkään tiellä ajelusta, ajatteli niitä näitä ja autojen seuraaminen oli muuttunut rutiiniksi. Tämän huomasi kun kyydissä oli joku tottumaton, niin takaa alkoi kuulua jotain ääntelyä kun suhautti kahden rekan väliin sopivalla nopeuserolla.. :)
Vinkki: ajaessasi katso n. 30-50 m päähän, vähintään kuitenkin 2 auton päähän. Seuraa autojen eturenkaita ja kuljettajien liikkeitä autoissa, kohdalla olevista autoista ei kannata paljon välittää koska sieltä ei enää ehditä edes ovea avaamaan eteen. Seuraa myös liikenteen kehittymistä edessäpäin ja jos ruuhka lähtee purkautumaan, ennakoi itsellesi paluupaikka jonossa. Nopeuden suhteen hyvä nyrkkisääntö on tuollainen 30-40 km/h ruuhkaletkan nopeuden päälle. Jos tilaa on niin voi ajaa lujempaakin, mutta täytyy muistaa että silloin on myös enemmän tilaa autoille "hötkyillä." Yleensä ruuhkassa "hinaaminen" on totaalisen väsyttävää, mutta toisaalta eipä siellä paljoa huvita kytkintä poltella tunti tolkulla. Sitähän varten näissä "automaissa" on automaattivaihteistot niin suosittuja.
Joskus kun oli muka kiire takaisin Tokioon sunnuntai-iltana, tuli ajeltua toisinaan tuollaista 100 km/h seisovan autojonon välissä ja joskus sattui pari bussia rinnakkain jolloin väli kutistui tuollaiseen puoleentoista metriin. XX on hämmästyttävän kapea pyörä.. :)
Polliisi lienee erimieltä näistä vinkeistä, en tosin varmaksi tiedä kun ei täällä ole ollut noita ruuhkiakaan.. :)
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.6 Miten ne A/A1 ajokorttijutut nyt menivätkään?
- 15-vuotias, ei ajokorttia: Max. 50cc ja max. 25kmt, ei pakollista koulutusta eikä koetta.
- 15-vuotias, korttiluokka M: Max. 50cc ja max. 45kmt, ei pakollista koulutusta mutta pakollinen teoriakoe.
- 16-vuotias, korttiluokka A1: Max. 125cc ja max. 11kW, (a) pakollinen mp-kurssi ajoharjoituksineen tai (b) pakollinen mp-kurssi ja harjoituslupa sekä lopuksi pakollinen teoria-, käsittely- ja liikennekoe (eli ns. inssiajo).
- 18-vuotias, korttiluokka A: Max. 25kW ja max. 0,16kW/kg, (a) pakollinen mp-kurssi ajoharjoituksineen, (b) pakollinen mp-kurssi ja harjoituslupa tai (c) aiempi A1-kortti sekä lopuksi joko (a tai b) pakollinen teoria-, käsittely- ja liikennekoe (eli ns. inssiajo) tai (c) A1-kortin ajaneille ilman tutkintoa.
- 20-vuotias, korttiluokka A: Ei rajoituksia pyörän suhteen, vaatimuksena A-kortti vähintän 2 vuotta, ei kokeita tai tutkintoa.
- 21-vuotias, korttiluokka A: Ei rajoituksia pyörän suhteen, (a) pakollinen mp-kurssi ajoharjoituksineen tai (b) pakollinen mp-kurssi ja harjoituslupa sekä lopuksi pakollinen teoria-, käsittely- ja liikennekoe (eli ns. inssiajo) vähintään 35kW pyörällä.
Kolarovic vastasi kysmykseen seuraavasti:
Siis aivan totta , saat tuolla A kortilla ajaa sitä YLI 25 kilowattista vehjettä, mutta sinulla on nyt A1 kortti, joten älä unohda tuota ykköstä... homma menee seuraavasti, nyt kun sinulla on tullut ikää täyteen 18 vuotta, sen jälkeen menet poliisilaitokselle ja sanot että anot tuota A1 kortin muutosta A kortiksi, ja se muistaakseni jotain maksoi hieman... noh sitten kun sinulla on tuo A kortti, sen jälkeen sitten saat ajaa max. 25 kw menopeliä... sitten kun sinulla on ollut tuo A kortti sen kahden vuoden ajan, sitten se muuttuu automaattisesti niinsanotuksi isoksi A kortiksi jolla saat ajaa ihan minkä kokoluokan vehjettä tahansa, mutta tuo muutos ei edellytä sinulta mitään, korttia ei siis tarvitse taas uusia, vaan se on käypä vuosikymmeniksi eteenpäin... (ellei tule uusia typeriä EU-direktiivejä ; )
Selvisihän nyt kaikille... = )
Perttu Kurvinen vastasi seuraavaa:
Ajoin täs hiljan kevarikortin ja autokoulussa sanottiin, että jos ajaa A-kortin 18-vuotiaana, niin sillon tosiaankin saa ajaa enint. 25kW pyörää, mutta vasta 21-vuotiaana saa ajaa niin isoa kuin haluaa. Tuosta autokoulun moottoripyöräkirjan taulukosta saa kyllä sen käsityksen että saa jo 20-vuotiaana ajaa niin isoa kuin haluaa, jos on omistanut A-kortin kaks vuotta, niinkuin asia ilmeisestikin on. 18-vuotiaana joka tapauksessa saa ajaa enint. 25kW ja 0,16kW/kg pyörää.
Tästä sitten voi vain päätellä, että eipä autokouluissakaan kovin hyvin tätä A-korttisysteemiä tiedetä.
Jos yli 21v-henkilö ajaa kortin yli 35kW-pyörällä, niin mitään rajoituksia ei tehon suhteen ole. Tässä kannattaa huomioida, että kaikilla autokouluissa ei ole yli 35kW pyörää...
Lisätietoa: http://www.ake.fi/
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.7 Mitä laki sanoo lasten kuljettamisesta mp:llä?
Asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista (1243/1999) 106 § vaatii matkustajalle myös kädensijat.
Tieliikennelaki (954/2002), 89 §: Kuljettajan ja matkustajan on ajon aikana käytettävä tyypiltään hyväksyttyä suojakypärää, jollei hänen sairautensa tai vammansa taikka muu erityinen syy sitä estä. ... Kuljettajan on huolehdittava, että alle 15-vuotias lapsi käyttää suojakypärää.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.8 Jos viritän mopon mitkä ovat lakiseuraamukset?
Tästä on seurauksena (1) ajokortitta tai -oikeudetta ajo (jos et omaa A-ajokorttia), (2) mopo on vakuuttamatton (se ei olekaan se se sama peli jonka vakuutusyhtiö vakuutti ja kevareilla on eri vakuutukset), (3) autoveroa ei ole maksettu (useita tuhansia markkoja, mopolle ei moista veromätkyä ole) ja (4) koko liuta muita ongelmia.
Autovero tunnetaan mopoilijoiden keskuudessa "kevariverona" tai "mpverona". Mikäli ko. autovero tulee maksuun viedään moposta kilvet ja se pitää joko katsastaa (kevyt)mottoripyöräksi (lähes mahdotonta) tai mopoksi eli käytännössä mopo on palautettava takaisin tehdasasuun. Jos kaiken tämän jälkeen jatkaa rakentelua ei kohtelu seuraavalla kerralla takuulla ole ainakaan hellempi.
Viritettyjen mopojen kohtelukäytäntö ja sen tiukkuus vaihtelee paikkakunnittain ja tien päällä valvova virkamies saattaa joskus jopa päästää virittelijän pelkällä varoituksella. Mutta potentiaalia koviinkin seurauksiin on paljon...
Ja vaikka haluaisi tietoisesti rakennella mopon sääntöjenmukaiseksi kevariksi tuo autovero ja sen valvomiseksi luodut ns. prosenttisäännöt estävät järkevän harrastuksen, tai ainakin tekevät siitä hemmetin hankalaa ja kallista. Helpompaa on ostaa aito kevari ja rakentaa sitä. Katso myös tämän FAQin kohta 2.4.4.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.9 Jos poistan mp:n kuristukset mitkä ovat lakiseuraamukset?
Jos tehojen poistoa haluavan ajokortti ei riitä tehokkaammalla pyörällä ajamiseen syyllistytään ajamiseen ilman ajo-oikeutta. Moinen voi johtaa paitsi tuntuviin sakkoihin niin myös olemassaolevan kortin "hyllyttämiseen" sekä uudemman ajokortin lykkäämiseen vuodella.
Jos pyörä on rekisteröity alempitehoiseksi kuin se todellisuudessa on niin todennäköisesti pelistä lähtee kilvet ja se määrätään uudelleen katsastettavaksi (ja rekisteröitäväksi), siis sakkojen lisäksi.
Mahdollinen liikennevahinko on kuitenkin suurin ongelma tällaisellä pyörällä ajamisessa. Vakuutusyhtiö voi nimittäin yrittää (ja onnistua) päästä maksamisvastuusta koska vakuutettu ajoneuvo (rekisteröity) ei ole se sama kuin millä on kolisteltu. Homma voi tulla kalliiksi jos joku vaikka kaataa mp:n parkkipaikalla 2-päivää vanhan Ferrarin ovea vasten silläaikaa kun omistaja on itse ostamassa limonaatia kikkarilla...
Mp:n rakentelua ei sinänsä ole rajoitettu mikäli mahdolliset tehorajat eivät ylity ja pysytään ns. "prosenttisääntöjen" rajoissa.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.10 Saanko ajaa ulkomaille rekistöröidyllä mp:llä täällä Suomessa?
Tästä on ennakkoptapauksiakin, tsekkaa vaikka KHO:n päätös (10.06.1999/1571 KHO:1999, Diaarinumero: 3800/2/97) http://finlex.edita.fi/.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.11 Saako MP:n lähivaloja kahdentaa?
Paljon myöhemmin Tero Ahlquist jatkoi vielä samasta aihesta:
Jos valaisimien valaiseva pinta projisoidaan pystysuoraan tasoon, ja piirretään valaisimien ympäri pienin mahdollinen suorakulmio, niin heijastavan pinnan tulee olla 60% suorakulmion pinta-alasta. ('Single lamp':in määritelmästä). Tällaisesta valaisimesta käytetään nimeä type 'D' lamp.
Kuinka ollakaan, direktiivissä: http://europa.eu.int/eur-lex/en/lif/dat/1997/en_397L0028.html sanotaan type 'D' lamp:ista: 'This possible combination does not apply to main beam headlamps, dipped beam headlamps and front fog lamps'
Eli tällainen kahden valonheittimen tulkitseminen yhdeksi ei toimi lähi- kauko- eikä sumuvalojen kohdalla.
Tätä sääntöähän tulkittiin vielä joskus 70-80 luvulla, kun Suomessa ajoneuvojen lähivalot sai kahdentaa, kun referenssiluvut pysyi kurissa. Nyt näyttää siltä, että tuollaiset kahdennetut yhdeksi valoksi luettavat lähivalot ovat historiaa. Mutta saahan nykyään moottoripyörään laittaa kaksi lähivaloa muutenkin.
Lueskelin tuota 92/93 direktiiviä läpi ja pohdin, jotta moottoripyörässä saisi olla aikamoinen valoarsenaali:
-Kaksi kaukovalolamppua
-Kaksi lähivalolamppua
-Kaksi erillistä seisontavalolamppua
-Kaksi sumuvaloa...
Ja vielä jos lähivalot ja kaukovalot ovat erillisissä valonheittimissä tai niillä on oma polttimo/heijastin, niitä saa polttaa lähivalojen kanssa samaan aikaan: Voisin kuvitella (hirvittävän näköisen) mopon keulan, jossa istuu pari 10 w 'seisontavaloa', Kaksi 60W H1 7-tuumaista lähivaloumpiota, ja näiden yläpuolella pari 60W H1 9-tuumaista lisäkaukovaloa. Kaikki laillisia ja saa palaa yhtaikaa...
Tuosta kun pudottaa lyhyille, niin huonolla säällä voi vielä parilla sumuvalolla tehostaa näkyvyyttä, jotta ei tulisi ihan pimeää...
Kuka rakentaa ensimmäisen?
Katso myös tämän FAQ:in kohta 5.4 Lyhyesti ajovaloista.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.12 Mites peräkärry prätkässä?
>>> Renkaat?
TA: Ilmatäytteiset, rapakaarilla suojatut, ellei kärry rakenne ole sellainen, että se ajaa saman asian.
>>> Iskunvaimennus?
TA: Ei määräyksiä.
>>> Kiinnitys moottoripyörään?
TA: Sama systeemi kuin autoissa, niin käy. Eli riittävän tukeva ja varma.
>>> Sähköjärjestelmä ja turvavarustus?
TA: Ei tarvita muita valoja kuin jarruvalo. Pitää toimia sekä etu- että takajarrua painettaessa. Pitää olla heijastimet. Eteenpäin: Kirkaat/valkoiset. Taaksepäin: Kolmionmuotoiset punaiset. Sivuille: ruskeankeltaiset
>>> Entäpä jos siellä kuljettaisi koiraa?
TA: Eläimen kuljetus tilan vaatimukset: Eläimen pitää mahtuu seisomaan. Ei pääse karkaamaan. Hengitysilma ei saa olla pakokaasuinen. (Voi olla hankalin toteuttaa) Eli kansantajuisesti: Sellainen paikka, että eläin pysyy ja viihtyy ks. tilassa.
Jamo selvitti lisää:
Oheinen "tietopaketti" kerätty AKEn sivyilta:
- vaunu max. 1,25 m leveyä
- nopeus 80 km/h
- vaunun massa+kantavuus = max. ½ mopon "kuivapainosta"
- pituustietoa en varmaksi löytänyt, mutta saane olla jopa 10 m! (kääntyvyys mutkissa onkin sitten rajattu tiettyyn arvoon)
Moottoripyörän perävaunusta on säädetty: Asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista (1256/1992) pykälät 34§ sekä 235§ - 243§. Huomaa että ko. pykäliin on tullut varsinkin EU-jäsenyyden myötä paljon muutoksia.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.13 Mitä tarkoittavat "valko-" ja "punakilpi?"
Suurin valko- ja punakilpisen ero on maksettu tai maksamatta jätetty autovero. Puna- eli siirtokilpiä ei saa, ellei ole osoittaa kilpailua mihin aikoo osallistua. Siirtokilpien väärinkäyttö voi johtaa veron maksuun. Riitää siis, että ajaa luvan ulkopuolisella alueella.
------------------------------------------------------------------------
«¬
2.14 Mikä on mp:n renkaan urien minimisyvyys?
AKE ja miliisit saattavat tulkita noita "pääuria" siten, että kyseessä on koko kulutuspinnan osa. Tämä ei kuitenkaan ole ollut lainsäätäjän tarkoitus sillä on mahdollista, että tyyppihyväksytyssä ja korkkaamattomassa renkaassa reuna-alueiden urasyvyys ei uutenakaan riittäisi.
Tämähän on kaikki sitten vain akateemista pohdiskelua, jokainen EMPY:n jäsenkirjaa arvostava motoristi hoitaa allensa uudet kumit jo kauan ennen tuota 1mm rajaa...